Markus Majaluoma: Suu auki, Hulda, Pottusammakko tulee! WSOY 2008. Sivuja 38.
Kun lapset tutustuvat kirjallisuuteen ja oppivat sitä rakastamaan, ei kuvakirjan merkitystä voi väheksyä. Kerronnan visuaalisella aspektilla on tärkeä merkitys kielen oppimisessa. Useinhan kuvakirjaa luetaan pienelle lapselle ääneen, jolloin kuvan ja sanan suhde täydentävät toisiaan. Kuvakirja on myös katselukirja, jota lapsi voi ikään kuin lukea ilman sanoja. Hän voi muotoilla sanoja ja kerrontaa kuvien ja muistinsa varassa.
Markus Majaluoman kuvittama ja kirjoittama kuvakirja Suu auki, Hulda, Pottusammakko tulee! on varsin tiivis teos. Tarina alkaa sisäkannen kuvasta, missä Jalmari-isä nostaa pihan ryytimaasta porkkanan. Omilla jaloillaan seisova Hulda-vauva ihmettelee porkkanaa. Jalmari tietää, että Hulda ei pidä porkkanasta, joten hän soseuttaa sen. Kuvassa sose roiskuu veikeästi Jalmarin otsalle, samalla kun Hulda-vauva mutustaa syöttötuolissa naattia.
Tarinan juju on keksiä keino, miten syömään haluton lapsi saadaan avaamaan suunsa. Jalmari esittää pendolinonkuljettajaa, merirosvoa ja pottusammakkoa vuoroin kattila, huivi ja varsin villi sammakonaamari päässään. Sitten Jalmari piiloutuu kaappiin purjomursuksi. Hulda pelästyy ja alkaa itkeä. Lopulta Jalmari keksii vinhan potturobotin, jonka avulla Huldan suu saadaan auki.
Teos sopii mainiosti ääneen luettavaksi ja katseltavaksi. Teksti on lyhyttä ja suurikokoista. Tarina saattaa olla hyödyksi perheen ruokailutuokiossa.
Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä
1 tunti sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti