Hae tästä blogista

maanantaina, tammikuuta 25

Ilmalentoja suolikaasulla

Jo Nesbø: Tohtori Proktorin pierupulveri. Kuv. Per Dybvig. Suom. Outi Menna. Gummerus 2009. Sivuja 205.                                                   Tarina kertoo pienemmästä pojasta kuin pieni, Ällistä. Hän on näsäviisas punapää ja varsin villi.  Älli on yhtä taitava soittamaan saksofonia kuin joku jatsiukko. Mutta Ällin musiikinope inhoaa Älliä eikä ota tätä koulun orkesteriin. Yksi tarinan hauska kohta onkin se, kun Älli soittaa musiikin opelta niin sanotusti jauhot suuhun. Älli on myös taitavan räväkkä suustaan. Hänestä tulee mieleen Muumi-kirjojen Pikku Myy.

Älli tutustuu naapurissa asuvaan hulluun professoriin, tohtori Proktoriin. Professori kehittää yhdessä Ällin ja naapurin Liisin kanssa ilmalentoja aiheuttavan pierupulverin. Älli ja Liisi kauppaavat pulveria koulussa, ja siitä tule jymyjuttu. Piereskely on räjähtävän hauskaa!

Ilkeiden kaksosten Totin ja Tiituksen häijy isä haluaa varastaa pierupulverin ja hakea sille patentin. Tohtori Proktori eikä Älli voi asialle mitään, koska poliisi pidättää heidät pierupulverin laittomasta myynnistä.

Villissä seikkailussa Älli eksyy Oslon viemäriverkostoon ja kohtaa siellä asustavan nälkäisen kuristajakäärmeen, jolle Älli on maukas suupala. Silloin pierupulverin voima osoittautuu korvaamattomaksi.

Tohtori Proktorin pierupulveri on hyvin humoristinen kirja. Toisaalta pieruhuumori saattaa ärsyttää joitakin lukijoita. Pieru nyt kuitenkin kuuluu ihmisen elämään, eikä piereskely ole loppujen lopuksi tarinan merkittävin anti.

Ällin tapainen näsäviisas ja ajatuksiltaan hieman anarkistinen poika edustaa mielestäni mainiosti sellaisia älykkäitä poikia, joiden on hiukan vaikea sopeutua koulun kuriin ja päivärytmiin. Ällin piirteistä tulee mieleen myös Peppi Pitkätossu, joka on samalla tavalla omalaatuinen ja yhteiskunnan sääntöihin vastahakoisesti sopeutuva tyyppi.

Suosittelen teosta ehkäpä noin 10-13-vuotiaille lukijoille. Vanhemmillekin lukijoille Älli on tutustumisen arvoinen tyyppi. Hän antaa melko lailla ajattelemisen aihetta viisasteluineen.

Jo Nesbø on norjalainen rockmuusikko ja jännityskirjailija. Pierupulveri on hänen ensimmäinen lastenromaaninsa. Se saa keväällä jatkoa, kun Tohtori Proktorin aika-amme ilmestyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti