Hae tästä blogista

sunnuntaina, tammikuuta 17

Runo joka kuulle


Tiitinen Esko-Pekka: Opri-kissan onnenvuosi. Kuvittanut Tuula Tiitinen. Tammi 2009. Sivuja 32.

Kuvarunokirja Opri-kissan onnenvuosi sisältää 12 runoa sekä suuria sivun tai aukeaman kokoisia kuvituskuvia vuodenkierron tunnelmaan liittyen. Kuvat ovat selkeitä ja värikkäitä.

Tammikuun runossa Opri-kissa lämmittelee uunilla pupusen kanssa, helmikuussa Opri hiihtää ja hyppää mäkeä, maaliskuussa se viettää mummon kanssa pääsiäistä, huhtikuussa ulkoilee kevätsäässä ja toukokuussa rehkii toukotöitä mummon perässä pellolla.

Kesäkuu keskittyy juhannusillan tunnelmaan. Heinäkuussa on tietysti hellettä ja kissa tainnoksissa. Siksipä Opri uumoilee uimisen kauhistusta. Elokuun yössä Opri kohtaa lehmän, joka kohoaa tähdeksi taivaalle. Opri-kissa oppii, että tahdonvoima on painovoimaa mahtavampi asia.

Syyskuun runo tunnelmoi syksyn väreistä. Kun lokakuun sadesäät muuttuvat ongelmaksi, on parasta kutsua possu ja polle tupaan, ja sitten kemut pystyyn. Marraskuussa Opri pyörittelee mummon kanssa ensilumesta lumiukon. Joulukuun runo keskittyy jouluun. Tonttu kuiskaa: "Joka antaa toiselle, se joulumielen saa."

Kirjan runoissa korostuvat vuodenaika- ja luonnon kierto sekä niihin liittyvät perinteet. Ainoastaan elokuun runo ylittää realismin rajat. Kaikkinensa runojen kerronta, riimittely ja rytmi on selkeää ja sujuvaa. Yhdessä iloisten kuvien kanssa ne viehättävät lapsia ja tutustuttavat vuodenkiertoon helpolla tavalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti