Hae tästä blogista

keskiviikkona, helmikuuta 3

Ennen kuin sopiva on

Mari Mörö: Ihan sopiva maailma. Kuv. Marjo Nygård. Lasten Keskus 2008. Sivuja 30.
Kuvakirjan päähenkilö Vähky laskee rappuharjan hämähäkin seitit ja kuinka monta askelta postilaatikolle kävelee. Kun sataa lunta, Vähky laskee kaikki lumihiutaleet. Kun Vähky saa kirjeen, hän laskee kaikki kirjaimet muttei muista, mitä kirjeessä lukee. Vähky mittaa ja laskee turhaan kaikkea, mitä maailma päällään kantaa.

Kirjaa ääneen luettaessa neljävuotias Daniel ahdistuu tarinan puolivälissä ja sanoo: "Ei lueta enää!" Yhdeksänvuotias Sandra, joka on kuunnellut tarinaa läksyjen teon lomasta, huudahtaa: "Vähky on ihan hassu! Lue lisää."


Määrättömästä mittaamisesta Vähky saa ähkyn. Hänen päähänsä alkaa sattua niin, että on päästävä lääkäriin. Lääkärille pääsee kello kolme, mutta Vähky ei tunne aikaa. Hänen pitää selvittää, mistä tietää milloin kello tulee kolme.

Kas kummaa, lääkäri ole aiemmin nähnyt moista sekasotkua kenenkään pään sisällä: Vähkyn pää on sikin sokin täynnään numeroita. Lääkäri keksii oivan keinon, miten numerot saadaan pois. Enpäs paljasta, mutta sen jälkeen Vähkyn maailmasta tulee sopiva.

Mihin johtavat ylenpalttinen täsmällisyys ja laskeminen? Vähkyn tarina on satiiria sokean tieteen valtaan joutuneesta nykyinehmosta. Mari Mörö kertoo hauskalla ja opettavaisella tavalla, että elämä on elämistä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti