Oiva Toikka: Aasinsilta ja niin edelleen... WSOY 2008. Sivuja 31.
Muotoilija-keraamikko Oiva Toikka tunnetaan varsinkin lasilintusarjasta, jonka hän on suunnitellut Nuutajärven lasitehtaalle. Toikan lasitaidetta on luonnehdittu adjektiiveilla leikkisä, värikäs ja rohkea. Samoja laatusanoja sopii käyttää vallattomasta kuvarunokirjasta Aasinsilta ja niin edelleen....
Teosta hallitsee sekatekniikoilla toteutettu villi kuvitus. Alkusivuilta pääsemme aitauksesta karkaavan aasin visuaaliseen matkaan. Taituroimme sillankaiteella, hiekkamyrskyssä, liikennevilinässä, mangrovemetsässä, kauhukuvissa, myräkässä, eukonkantokisoissa, kesäyön valossa ja niin edelleen. Kuvat poikkeavat toisistaan sekä tekniikaltaan, väritykseltään että aihepiiriltään. Se ei ole kuitenkaan häiritsevää, koska kullakin sivulla ja aukeamalla oleva runo kuljettaa kuvitusta.
Runot ovat lyhyitä muutaman säkeen loruja. Ne leikittelevät alkusoinnuilla, toistolla ja samankaltaisilla sanoilla. Irrallisuudessaan lorut ovat aforistisia: niistä voi tulkita havaintoja tai jopa kannanottoja maailman menoon. Nelisäkeinen "meri lypsää energiaa / veden alta / mammonaa / uutta tutkat hamuaa" nostaa mieleen Itämeren kaasuputket kuin myös merestä nousevat tuulivoimalat.
Runosta "muun maan / mustikat / omaan maan astiassa / ostajia oottamassa" nousee mieleen kesäisin ja syksyin metsiimme mätänevä marja- ja sienisato. Oman maan hedelmien hyödyntämisen sijaan tuomme maahamme kasapäin marjaa, banaania, bataattia. Kuitenkin meillä on eurooppalaisessa mittakaavassa varsin korkeat työttömyysluvut. Jokin mättää. Enkä tarkoita työttömiä ihmisiä.
Aasinsilta on ihastuttava ja vallaton kokonaisuus. Vaikka yksittäiset kuvat ja runot ovat toisistaan irrallisia, niistä syntyy ikään kuin aforistinen, visuaalinen satu maailman menosta. Satu puhuttelee lapsia kuin sadun lumoon uskaltautuvia aikuisiakin.
Sanna Pelliccioni: Meidän piti lähteä
2 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti