Finlandia Junior -palkitsemispäivän kunniaksi LUKUhylly palaa kehiin seitsemän kuukauden tauolta. Maailmassa on niin monta ihmeellistä asiaa, että kirjat jäävät useinkin, uskomatonta mutta totta, toiseksi: on tehtävä polttopuita kesämökillä, on tehtävä polttopuita kotona, on tehtävä uudet portaat lahonneiden tilalle, on tehtävä helkkarinmoinen muutto kaupungista maalle, on tehtävä portti uuteen pihaan, on ruokittava kissat koirat kanat ja kukko, on tehtävä lenkki sienimetsässä, on tehtävä ruokaa sienistä, on tehtävä lumitöitä, on tehtävä ansiotyötä ja rakkauttakin on tehtävä kaiken tehtävän sivussa...
Iskän salaisuudesta on hyvää jatkaa, lähipäivinä!
Thórarinn Leifsson: Iskän salaisuus. Kirja lapsille, joilla on ongelmavanhemmat. Suomentanut Päivi Kumpulainen. Idun 2010. 120 sivua.
Itsenäisyyspäivänä 2010:
Joka perheen salaisuus
Jossain vaiheessa kasvamistaan lapset alkavat hävetä vanhempiaan, koska alkavat havaita näissä omituisia piirteitä. Harri, joka on islantilaisen Thórarinn Leifssonin kirjoittaman ja kuvittaman lastenromaanin Iskän salaisuus päähenkilö, pitää vanhempiaan pimeinä.
Harri on tavallinen poika, joka jakaa siskonsa kanssa perheen salaisuuden: iskä on perverssi ihmissyöjä. Poika kuvailee isäänsä alkusivuilla: ”Hän muistutti etäisesti vanhaa karhua tallustellessaan hitaasti puiden välissä yllään ainoastaan siniraitaiset alushousut.” Iskä vaikuttaa yhteiskunnan ulkopuolelle pudonneesta pitkäaikaistyöttömältä, jota naapurit kauhistelevat kuin jotakin elukkaa. Perhettä elättää puhelinmyyjä-äiti, joka myy olohuoneen nurkasta ihmisille unelmia.
Kun iskä saa tuomion ihmissyönnistä ja rangaistuksena on pudottaminen pilvenpiirtäjän katolta, on lukijan uskottavuus koetuksella. Mutta makaaberiin tyylikeinoon kuuluu satirisoida kuolemaa, kuten tuomarikin toteaa: ”Kuolemantuomio on kuitenkin aina kauhea asia, aivan sama, miten se toteutetaan.”
Tyylikeino välittyy synkkänä tai luotaantyöntävänä tunnelmana. Vai mitä sanotte karkinsyönnin ja ihmissyönnin rinnastuksesta, kun iskä vankilassa ahmii vihanneksia kilokaupalla: ”Aivan kuin lapsi, joka jatkuvasti syö paljon karamellia ja sitten korjaa asian syömällä yhden päivän ajan terveellisesti.”
Makaaberin tyylikeinon avulla tarinan keskiöön nousee nykyihmisen sairaalloinen suhde syömiseen ja ravintoon. Anoreksian taustalla näyttäytyy välinpitämättömyys lapsen tarpeista. Laihdutuskuuri viimeisintä huutoa on kannibaalin proteiini-dieetti: raa’an ihmislihan sijasta hyvin valmistetut pyllynpallukat! Vihannesten syömisen pitäisi olla terveellistä, mutta iskän keho paisuu pierukaasuista kuin ilmapalloksi. Ja pierukaasuissa pörisee pomminvarma pakosuunnitelma.
Temaattisesta viitekehyksestä huolimatta Iskän salaisuuden hervottomat juonen käänteet pitänevät lapsilukijoita otteessaan, ja lapset osaavat nauraa makaaberin absurdille huumorille. Mikäli huumori ei avaudu, voi tarinan kokea pelottavana ja epämiellyttävänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti