Hae tästä blogista

perjantaina, huhtikuuta 16

Kosto on läjällinen!

Werner Holzwarth: Pikkumyyrä joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä. Kuv. Wolf Erlbruch. Suom. Pirkko Talvio-Jaatinen. Nemo 2005.


Pikkumyyrä on riemastuttava kuvakirja, joka kertoo muasta maamyyrästä. Tapahtuu seuraavaa: "Eräänä päivänä, kun muuan maamyyrä kurkisti kolostaan ihaillakseen iltahämärää, tipahti taivaalta jokin, jokin ruskea, pyöreä, puikeloinen hiukkasen makkarantapainen."

Likinäköisyydestään johtuen myyrä ei näe, ken kakkii suoraan hänen päähänsä. Hän haluaa löytää syyllisen, jolle kostaa. Myyrä syyttää kyyhkyä, niityn pollea, rusakkoa, kuttua jne. Syytöksistä tuohtuneena kukin eläin päästää läjällisen nähtäväksi: kyyhky ruikkua, polle paakkua, rusakko papanaa, kuttu kikkaraa jne.


Kukin eläimistä aukaisee sanallisen arkkunsa itelleen ominaisesti. Eläinten puheen sisältö ja muoto sekä kullekin ominainen läjä havainnollistavat syvällisesti kunkin eläimen olemusta. Syyllinenkin selviää, ja kosto on - läjällinen.

Kustantaja mainostaa Pikkumyyrää klassikkona. Aiheellisesti.

1 kommentti:

  1. Pikkumyyrä ja hänen tapaamansa muut eläimet itselleen ominaisine kikkareineen ja läjineen ihastuttavat. Olen huomannut, että kirjaa lukevat pienet koululaiset, mutta teinimmätkin tykkäävät kaivaa kirjan esille. Äitinä ja aikuisena tykkään itsekin tästä tarinasta sen kielestä. Kieli on leppoisaa ja eläinten olemus ja tapa äännellä tulevat loistavasti esiin. "Herkeä hyörimästä, niin harkitaan, surisivat kärpäset"

    VastaaPoista